Lokomotive i vagoni

Brane: Krenuo sam prije dvije godine u poduzetništvo pun elana, ideja i entuzijazma.
Darko: Kako je išlo?
Branko: Katastrofa. Da mi je netko rekao da je to tako teško, ne bih niti počinjao.

image76Dogodi se ono što je programirano i neizbježno – prepreka, neuspjeh. Posljedica? Razočaranje, demotivacija, slom. I sve to samo zato jer su očekivanja bila nerealna i katkad nerazumna. Ono što slijedi najčešće je odustajanje nakon dva-tri sljedeća pokušaja (a kod nas vrlo često i nakon prvog pokušaja). Jednostavno ponestane energije. I to kod osoba koje se lako “slome”. Ili su samo probale. Ako je to bio cilj, tada su taj cilj zapravo ostvarile. Cilj je glasio: “Pokušat ću”.

Oni koji riječi “pokušati” i “pokušaj” izbace iz svog mentalnog i verbalnog rječnika i kažu: “kad  to ostvarim”, možda i ne očekuju sve poteškoće na koje nailaze, ali sigurno je da ih one neće obeshrabriti. Problemi se rješavaju u hodu. Dakle, samo hrabri, neslomljivi (ali ne nužno i beskičmenjaci!) stižu na cilj.

Pravi poduzetnici su istinske lokomotive društva, pokretači društvenih procesa. Stvaraju poslove, zapošljavaju ljude, preuzimaju odgovornost za sebe, za svoje zaposlenike te posredno i za širu zajednicu.

Na lokomotivu se priključuju vagoni, pa se obnavljaju, zatim izmjenjuju i tako redom. Samo plačljivci koji sjede pokraj tračnica i oplakuju sudbinu te okrivljuju sve oko sebe to nikako da razumiju.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: