Zašto ne volimo matematiku

Imam matematički mozak, tako mi barem kažu. Volim matematiku i sve bih rado objasnila matematikom. Ali rijetki su oni s kojima nalazim na tome polju zajednički jezik. Većina ne voli matematiku. Evo, razgovaram sa ženom koja bi se rado zaposlila kod nas kao nastavnik ekonomskih predmeta.

Ali, kada sam joj spomenula testiranja, među ostalim i iz osnova matematike (razina petog razreda osnovne škole), gotovo mi je uvrijeđeno saopćila da njoj matematika ništa ne predstavlja u životu, da je ona menadžerica od glave do pete, da je nitko ne može pratiti koliko je ambiciozna i dobra u svome poslu i da ne namjerava doći na testiranje. Kada sam iznijela svoje mišljenje da je ekonomija prvenstveno matematika i tko ne zna računati barem na razini trećeg razreda osnovne škole, nema što tražiti ni u menadžmentu ni u ekonomiji, spustila je slušalicu.

Ili, revidiram financijske izvještaje na terenu. Pitam knjigovođu kako je izračunata brojka u izvještajima koja se odnosi na zemljišta. U principu je to broj m2 x prosječna cijena m2 (npr. 100.000 m2 x 100 eur po m2 = 10.000.000 eur). Matematika trećeg razreda osnovne škole. Knjigovođa odvrati “Što ja znam, pitajte pravni odjel”. Pitam pravni odjel, a od tvrtkine pravnice odgovor doleti prije no što završih pitanje: “Nemojte mene pitati ništa o matematici”. Nisam izdržala, a da dotičnoj pravnici ne kažem: “Zaboga, pa vi ste fakultetski obrazovana žena, normalne pameti, nemojte mi reći da vam je teška matematika drugog ili trećeg razreda osnovne škole”.

I tako redom – gdje god se okrenem, s kime god surađujem a nije financijaš ili tehničkog zanimanja – svi, baš svi imaju averziju prema osnovnim operacijama zbrajanja, oduzimanja, dijeljenja i množenja, koje inače rade djeca u drugom i trećem razredu osnovne škole. A postoci, npr. da je 20% od 100 = 20, ili koliko % je 30 od 100 (=30%) to je već čisti “science fiction”. Za moj pojam, tragično. Pogreška obrazovnog sustava, koji zaista ne mora postojati jer matematika može biti tako zabavna, daleko zabavnija od rješavanja križaljki ili dosađivanja s Kunolovcem.

Predlažem da sljedeći puta umjesto humanitarnog koncerta “A… bebe” orgainziramo isti takav koncert u korist sveukupne populacije, a taj je  “A… matematika” ili “Volim matematiku”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: