Kud’ svi, tud’…

Apartman-poduzetnici

Apartman-poduzetnici

Zadar, Radio Donat, 26. lipnja 2008., devet sati: “Guten Morgen liebe Hörer, hier sind die neuesten Nachrichten… und nun das Wetter… und nun die Kurzmeldungen für unsere Touristen aus Kroatien…”.

Ne, nije zabuna, još ste u Republici Hrvatskoj. Samo što se osim naziva države puno toga promijenilo – vladaju tržišni uvjeti. A to rezultira time da većina žitelja govori njemački jezik. Hrvatski se čuje samo tu i tamo. Ono što nisu uspjele sve dosadašnje vlade, to ćemo učiniti mi, glasači, stado plavuša (= ovce), sami. Kako, zašto, zbog čega, s kim, s čim?

Hrvate bije glas da se žele brzo obogatiti. Zato su autori slogana “imamo Hrvatsku (…a za sve ostalo nas nije briga)” prodali priču da bi najunosnije bilo velike banke prodati stranim vlasnicima. Tako su određene banke, koje su u matičnoj zemlji servisirale zadrugare i seljake, shvatile da je vrlo unosno jeftin novac, koji mogu kupiti od svoje narodne banke, po nekoliko puta većoj cijeni prodati nama pametnim Hrvatima. Bingo!

Ono što je slijedilo, a vjerojatno će ući u anale ekonomskih zabluda, bila je masovna izgradnja apartmana tj. betonizacija najljepše obale na svijetu. Tko kreditira te apartman-poduzetnike? Počela je betonijada, a gosti su izostali. Oni koji su gledali u staklene kugle i proricali turistički bum, pokrili su glave i noć ih je pojela. Kreditni anuiteti moraju se vraćati, a prihoda nema.

Po kratkom i bolnom, ali neizbježnom postupku –  banke će postati vlasnici apartmana i sličnih turističkih objekata. I što mislite, kome će ih prodati? Svojim “lancmanima”, Austrijancima i eventualno Nijemcima i ponekim južnim Tirolcima (imaju talijanske putovnice, ali govore njemački pa kod njih skijamo svake godine…). A po kojim cijenama: tržišnim ili stečajnim? Pokušajte sami odgovoriti.

Već sada stranci uz određene uvjete mogu kupovati nekretnine, a od veljače 2009. i bez ikakvih uvjeta. A mi im još gradimo brze autoceste u izvedbi njihovih tvrtki, novcem posuđenim od njihovih banaka. E pa sad, dragi poduzetnici, zbrojite dva i dva, i možda vam nešto postane jasno. Ako ne, onda vam više ništa ne pomaže, a najmanje naricanje.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: