Učinkovitost je pitanje humanosti

Važan sastanak, ili...?

Važan sastanak, ili...?

Sjećam se naših sastanaka Uprave. Mogli su biti gotovi u pola sata da su vođeni po principima učinkovitog upravljanja. Ali ne, o svakoj  točki barem jedan član uprave imao je nešto za reći. Obično je to bilo lamentiranje bez prave praktične vrijednosti. A vrijeme istječe, mladi nadareni kadar čeka ispred vratiju sale za sastanke, ne bi li ”ulovio” svoga ”šefa” i dogovorio s njime plan za sutra ili mu uručio neki svoj uradak. A dečki unutra i nakon završetka sastanka pričaju, lamentiraju bez ikakve veze sa temama sastanka.

A najbolji mladi suradnici i dalje ”dešperatno” čekaju ispred vratiju da veliki dečki napokon izađu. A već je 19.00 pa 20.00 sati pa…. Nečije će dijete već zaspati kad mladi tata napokon dođe doma, nečija će djevojka biti razočarana jer je uzaludno čekala svoga dragog, koji je pak uzaludno, satima čekao svog šefa samo da bi mu u trenu uručio neki svoj uradak na kontrolu.

Humanost ima više dimenzija, jedna od njih je i učinkovitost koju tako često u negativnom kontekstu povezujemo s mrskim nam profitom i mrskom nam tržišnom ekonomijom. Ja tvrdim da je učinkovitost pitanje humanosti jer dobar i učinkovit sustav omogućuje i prosječnima i nadprosječnima da u velikom postotku iskoriste svoje potencijale i da ne gube dragocjeno vrijeme i energiju na nepotrebne radnje, na čekanje, na ponavljanje, dupliranje aktivnosti i ispravljanje. Prva je dužnost managementa da bude učinkovit, da on ne bude usko grlo i da kao takav bude primjer svojim zaposlenicima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: