Mimoze i kaktusi

Slučajno slušam u krugu prijatelja žučnu diskusiju na temu krize, u koju se ne miješam, samo slušam.

Govori Vesna, zaposlena u sigurnoj i ugodnoj državnoj službi i neprestano na bolovanjima, ali veoma kivna na državu zbog malih plaća,  “Neka mi država osigura umjesto 3.500 kn plaću od 6.000 kn, pa neću onda…” Valjda je mislila da neće stalno biti na bolovanjima.

image63Prije nego li je izgovorila ostatak rečenice, uskočila je poduzetnica Melanija: “Zašto bi Tebi država trebala osigurati 6.000 kn?  Sama si ih osiguraj, uči, obrazuj se, pazi koga biraš na izborima, biraj poslodavca, a ako nema poslodavaca koji bi tvoju genijalnost honorirali sa 6.000 kn, idi u inozemstvo, ako te netko uopće s tvojim kvalifikacijama hoće uzeti.

A  ako si neobrazovana, neinventivna, nepoduzetna, inertna, lijena, boležljiva itd, budi sretna da imaš i 3.500 kn i pusti državu (porezne obveznike) na miru. I sjeti se poslovice ‘Ako si sam ne pomogneš, neće ti nitko’. Dakle, ajmo, tečaj Excela, tečaj tamo, malo skromnosti, malo manje zahtjeva i možda će neki pošteni privatnik ili poslodavac (a vjeruj mi, ima čak i takvih) uvidjeti tvoju kvalitetu pa ćeš dobiti i veću plaću.

Ako je poslodavac nesposoban osigurati ti veću plaću ili je nepošten pa neće (dakle, svejedno neće, ne zna ili ne može), što ne napustiš tog poslodavca i ne nađeš boljega. E, lakše je kukati, optuživati državu, protestirati, ljutiti se iz topline svoje sobe u kojoj umjesto da učiš i doškoluješ se ili odrađuješ prekovremene sate, gledaš Big brothera ili Kunolovca.”

Vesna je zabezeknuto i otvorenih ustiju, bez teksta, stajala i zurila u Melaniju. “No, zašto ne promijeniš poslodavca ako je tako loš”, inzistirala je Melanija. Vesna se vratila među žive i zaustila: “Ako odem u privatni sektor morat ću više raditi, plaća je nesigurna itd.”

A Melanija je upravo to dočekala: “Jasno, veći rizik, veći napor, veća plaća. Siguran državni posao, nikakav napor, nikakav rizik – manja plaća. Potpuno u redu. Što je vama ljudi, zar nemate baš nikakvog pojma o odnosu rizika i prinosa? Mali rizik – mali prinos, veliki rizik –  veliki prinos ali i gubitak. Zar ste zaista toliko nerealni da mislite da ste toliko traženi i genijalni da zadržite sve povlastice sigurnog posla a dobijete plaću kao da radite riskantan i zahtjevan posao. Pa tko to hoće platiti? Samo porezni obveznici, jer moraju.”

I ostali su se članovi društva uključili u diskusiju i to većinom na Vesninoj strani, tvrdeći kako je edukacija toliko skupa da si je oni jadni, ne mogu priuštiti. Melanija je poludjela i nastavila dalje ispitivati: “Dobro, hoćeš veću plaću. I što si poduzela? Jesi li nedavno išla na onu seriju tečajeva koje je organizirala naša tvrtka? Besplatno. Jesi li iskoristila niz tečajeva u našoj županiji i to besplatnih?” Vesna se uvrijeđeno digla i otišla.

Vesnin kut gledanja:

“Ona gadura od Melanije pred svima me javno napala da nepravedno hoću veću plaću. Da za posao koji radim i za kvalifikacije koje imam mogu biti sretna da uopće radim i dobivam bilo koju plaću. Bezobraznica jedna. Zašto svatko od nas ne bi težio boljoj plaći. Zašto ja ne bih imala za posao koji radim i škole koje sam završila (srednju trgovačku op.aut.), i 10.000 kn.

Što to nju smeta? I zašto bih morala učiti u svoje slobodno vrijeme nove stvari. Zašto bih morala promijeniti poslodavca. Zašto ne bih lijepo ostala na svome radnom mjestu u državnoj upravi i dobivala svojih 10.000 kn. Ne znam niti jedan razlog osim da država ne želi dati veću plaću.”

Vesna očito nije čula za poslovnu hijerarhiju (najbolji gore, prosječni ispod) i živi još duboko u sjeni komunizma i njegovog postulata: svatko treba davat prema mogućnostima svakome prema potrebama. Dakle, Vesna misli da može dati to malo i skromno što daje ali da za uzvrat treba dobiti 10.000 kuna plaće jer njoj to treba. A zaboravlja da tih 10.000 mora biti nekome oteto da bi se dalo njoj. A otimaš od onoga tko ima i tko ih stvori. I taj nije baš presretan zbog toga.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: