Lokomotive

Poduzetnik je osoba s nesigurnim prihodima. To zna svatko tko se okušao u poslovnim utakmicama. Paleta iznenađenja je nesaglediva.

Mali poduzetnik

Mali poduzetnik

Ako statistike kažu da je postotak poduzetnika u jednoj populaciji između 4 i 5 %, iskustvo mi pokazuje da je njihov stvaran mnogo manji. Čini mi se da se može izraziti u promilima. Dok statistika polazi od broja registriranih poslovnih subjekata, moja procjena (neverificirana i temeljena na osobnim opažanjima u radu s klijentima i razgovorima s kolegama) polazi od izvođenja pojma proaktivnosti.

Da li se, dok ovo čitate, možete onako od prve sjetiti osobe za koju biste mogli reći da je u svom poslovnom životu proaktivna, ona koja kaže: Ne prihvaćam (poslovne) okolnosti kakve jesu, donosim odluku da želim promjenu, idem u akciju i preuzimam odgovornosti za ishod.

– S time se moraš roditi – kažu.

– To se ne može naučiti – tvrde.

– Moraš biti rođen pod sretnom zvijezdom.

– Nisu svi tako hrabri.

Poduzetnikom se nastaje u sustavnom hodu koji počinje s realnim očekivanjima. A najrealnije očekivanje jest da će problema biti i da se mogu očekivati samo problemi i opstrukcije. Tada možemo biti samo ugodno iznenađeni ako nešto ide kao što smo planirali. Biti ćemo postojani i dosljedni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: