Zašto ne volimo kapitalizam?

Privremeni menadžer

Privremeni menadžer

Zašto velika većina kod nas ne voli, dapače mrzi kapitalizam? Zato jer on naglašava osobnu odgovornost, daje dobrima prednost – kao i u športu. Tko osvaja medalju? Spori trkač dobrog srca ili najbrži? Jasno, najbrži. Ali, šport je šport i tu se svi igramo, kako oni na terenu, tako i mi navijači na klupama. Ali, kada se to preslika u stvarni život, pa dobar, obrazovan, vitalan, poduzetan dobije više novca, slave, priznanja, zdravlja – e, to je već teško gledati! Jer, učili su nas u socijalizmu da smo svi jednaki, i da bez obzira na osobni doprinos zaslužujemo isto. Kršćanstvo nas opet uči da smo svi pred Bogom jednaki. I kada se te dvije ideologije pomiješaju i stave nasuprot biologističkim surovim pravilima tržišne ekonomije,  tko će biti za kapitalizam, kad u njemu medalje osvaja samo šačica najboljih. Velika većina jedino im može gledati u leđa.

Međutim, zaboravlja se da ta šačica koja bere vrhnje, isto tako daleko više doprinosi, snosi raznorazne rizike, obolijeva od raznoraznih menadžerskih bolesti i što je najvažnije: svojim dostignućima i sposobnostima vuče za sobom čitavu onu manje nadarenu većinu. Ta manje nadarena većina može dobro i sretno živjeti samo ako sposobna manjina (tu, naravno, ne mislimo na naše novokomponirane tajkune nastale u divljoj privatizaciji!) organizira sustav u kojemu manje sposobna većina može raditi, uspijevati, obrazovati se i biti učinkovita.

Svojevremeno je američki predsjednik Reagan bio kritiziran što ekonomskim mjerama pogoduje samo velikima. Njegov odgovor je glasio: “Pogodujem lokomotivama kako bi postale sposobne vući veliki broj vagona.” Rezultat se vrlo brzo pokazao: Nezabilježena ekspanzija američkog gospodarstva.

Pozitivna selekcija i sječa nerealnih očekivanja preduvjet su razvoja jednog sretnog društva. Drugi je preduvjet dobro ustrojen obrazovni sustav koji će upravo intelektualno nenadarenim kategorijama stanovništva (a takvih je, kažu psiholozi, otprilike 80%) dati dobro obrazovanje putem kojeg će postati učinkoviti i dostojanstveni članovi društva, stručno pravilno usmjereni. Lijepo zvuči, sigurno bi se i naši ministri i profesori s time složili. Ali naša praksa izgleda malo drugačije, o čemu i piše ova knjižica.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: