Lice i naličje socijale

Ne postoji niti jedna civilizirana država koja nema vrlo razrađeni socijalni program. Hendikepirane kategorije društva nužno moraju biti zaštićene i mora im se omogućiti dostojanstvena egzistencija. Zato mnoge čudi zašto europska zajednica, između ostaloga, kao preduvjet za ulazak u Europu traži redukciju socijalnog programa u Hrvatskoj odnosno smanjenje socijalnih davanja. Razlozi su već rečeni: traži se razrađeni socijalni program koji neće u praksi biti zloupotrebljavan i koji neće omogućiti da socijalna pomoć dolazi u krive ruke, bivajući istovremeno kočnicom gospodarskog razvoja.

Očito je Europa ocijenila da u Hrvatskoj socijalni program nije dovoljno osmišljen, zbog čega predstavlja znatni proračunski teret koji država sa našim BDPom ne može izdržati.

Moj znanac sa puno životnog iskustva stalno ističe da su ovakva socijala i parazitizam rođeni brat i sestra blizanci  i to objašnjava sljedećim primjerom:

U jednom novosagrađenom zagrebačkom naselju, nekoliko zgrada bilo je namijenjeno za socijalu a stanovi u ostalim zgradama našli su se na slobodnom tržištu. Odmah po useljenju, moglo se utvrditi kako pred socijalnim stanovima nema ništa manje skupocjenih osobnih vozila nego pred ostalim „nesocijalnim“ zgradama. Novosagrađene garaže ponuđene su na prodaju onima koji su kupili stanove u redovnoj prodaji, što je izazvalo burni revolt „socijalnih“ koji su se smatrali diskriminiranima.

Isto je tako poznato da slobodne profesije uplaćuju minimalne mirovinske doprinose, a novac ulažu u druge vrijednosti koje redovito raspodjeljuju svojim bližim srodnicima. Odlaskom u mirovinu, dobivaju tretman socijalnih slučajeva.

Socijalne službe trebale bi imati mogućnost ispitati cjelokupni socijalni status tražitelja/primatelja socijalne pomoći te se ne bi smjelo dogoditi da obitelji  s mnogo djece godinama žive u stanu bez električne energije, kao što smo nedavno gledali u TV emisiji emitiranoj iz Osijeka, a da s druge strane socijalnu pomoć primaju imućni pojedinci koji su imovinom opskrbili svoju djecu, a sebe ostavili na skrb poreznim obveznicima. I to još potkrepljuju raznim potvrdama.

Ili, priča naš odvjetnik: Bogata udovica uspješnog poduzetnika tražila je da joj ovaj sastavi ugovor o davanju velikog kredita od nekoliko stotina tisuća eura jednom poduzetniku, dok je istovremeno ta gospođa primala zbog svoje male mirovine socijalnu pomoć.

Takva je situacija moguća upravo zbog nedovoljno razrađenog sustava financiranja socijale. Primjenjuje se tipično birokratski sustav rada, temeljen na papirima i potvrdama, a zanemaruju se konkretne životne okolnosti. A znamo kako se dolazi do potvrda.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: