Kapitalistička solidarnost

U Austriji smo u aranžmanu lokalne agencije proslavili Novu godinu. Jutro nakon novogodišnjeg slavlja trebali smo ići u obilazak okolice našim autobusom. Ali, autobus se pokvario, i to jako. Vodič puta s vlasnicom hotela pokušavao je mobitelom pronaći jednog od lokalnih vlasnika autobusa. I uspjeli su. Za sat vremena pojavi se austrijski autobus. A vozio ga je, glavom i bradom, sam vlasnik. Za zanemarivu cijenu.

Nisam izdržala da ne upitam kako to da on vozi na sam prvi dan nove godine, i to za samo 400 eura (gorivo + vozač + autobus za cijeli dan). Odgovor je bio da zarada jest minimalna, ali da je  potrebno koji puta biti i solidaran.  Nisam mogla vjerovati onome što čujem – vlasnik umjesto da se sunča na Karibima, sam vozi autobus za minimalnu cijenu. Solidarnost mrskog nam kapitalizma.

Ali priča ima nastavak: Pokvario se naš autobus i kod Londona. Britanski mehaničari raskopali autobus ne bi li elektronski pronašli kvar. Uzalud. Na kraju se ispostavilo da je stvar u svjetlima punima vode, što je otkrio i otklonio sam vozač. Britanci nisu htjeli naplatiti ni funte, jer, kako su rekli, nisu našli kvar.  Moral mrskog nam kapitalizma.

Godinama smo za vrijeme školskih praznika posjećivali Austriju i skijali. Uvijek sam se divila malim, obiteljski vođenim pansionima u kojima smo odsjedali. I nedavno, za Novu godinu, kao zreli ljudi, ponovno smo noćili u jednom manjem austrijskom hotelu. Osoblje je zavidnom  brzinom – trčeći, vedrih i nasmijanih lica posluživalo goste u novogodišnjoj noći kao i jutro poslije. Oslovila sam „konobaricu“ i popričala s njome. Ona je suvlasnica hotela, zajedno sa sestrama, braćom, šogoricama i šogorima. I svi rade zajedno, što god treba, koliko god treba, ljubazno i s veseljem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: