Desnica i ljevica

Kod nas se često spominje politička opcija zvana desnica u vrlo negativnoj konotaciji, kao politički program temeljen na nacionalizmu. U zemljama razvijene demokracije desnicom se smatra vrlo kreativan politički program u kome je nacionalizam potpuno sporedan ili ga uopće nema. Ali zato postoji jedan određeni svjetonazor koji bismo mogli nazvati konzervativnim, ali u pozitivnom smislu tog pojma.

Postoji i negativna definicija konzervativizma koji je našao mjesto i u opusu genijalnog A.G. Matoša. Kao što znamo, za tzv. tradicionaliste u narodu postoji poslovica: Pleti kotac k’o tvoj otac. Matoš je to izokrenuo i stvorio anti-poslovicu koja glasi: “’Ko u oca kotac mu je pleten, otac je budala, a vrli sin kreten”.

Jedan moj znanac, dobar poznavatelj političkih odnosa, odnos ljevice i desnice sveo je na vrlo kratku definiciju:

Desničari žive od svoga rada, a ljevičari od tuđega.

Naravno, ne možemo se složiti s takvim radikalnim stavom u cijelosti, ali nam iskustva govore da u njemu ima dosta istine. Tzv. desničari primjenjuju u životu i radu stajalište rada, štednje, odgovornosti, za razliku od ljevičara koji stalno, slobodno rečeno, “guraju ruke u tuđe džepove”, pozivajući se na socijalu, solidarnost te velika prava, a male dužnosti. Ukoliko nema novaca u državnoj blagajni, nema problema, jer postoje strani krediti. To što će te kredite vraćati naša unučad, nikoga ne zabrinjava do dana kada će sve to doći na naplatu. Je li  to danas, uskoro ćemo vidjeti.

Pokušajmo to objasniti životnim primjerom jedne obitelji. Postoji obitelj sa dvoje djece u kojoj majka drži, kako to obično biva, tri ugla u kući. Uz svoj redoviti posao u struci odgovorno obavlja sve poslove majke i domaćice. Redovito kontrolira svoju djecu, s njima prorađuje školske domaće zadaće, prati njihov rad u školi, kontrolira izlaske, društvo u kojem se kreću i osobito inzistira na odgovornom ponašanju. Pušenje i slični poroci uopće ne dolaze u obzir. Kompjutorske igre strogo su dozirane, obavezne su izvanškolske aktivnosti.

Za razliku od stroge majke, otac je jedan vrlo plemenit čovjek koji smatra da djeca moraju imati puno više slobode i da školu ne treba shvaćati previše ozbiljno, jer život nije samo rad i obaveze već treba upražnjavati i neka druga zadovoljstva. Pokoja cigareta nije tragedija, kao što nije tragedija ni ako se – umjesto u školi – vrijeme provede u kafiću. Otac i majka ne slažu se oko odgoja djece, jer otac smatra da je ona svojim krutim stavovima jedan običan diktator.

Majka iz gornjeg primjera je tipičan slučaj krutog desničara, a otac plemeniti i socijalno osviješten ljevičar pun ljubavi i dobrote prema svojoj djeci.

Jedan od najvećih državnika u povijesti, Winston Churchill, svojevremeno je izrazio misao koja je i danas vrlo aktualna „vrijedna je prezira svaka osoba koja kao mlada nije bila buntovni ljevičar, a koja, došavši u zrelu životnu dob i shvativši mladenačku zabludu nije  postala desničar.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: