Afera TDZ

Slučaj TDZ punio je svojevremeno stupce novina i bio dugo vremena glavna tema u TV emisijama.

Podsjetimo se: vlasnik tvornice izgradio je novu tvornicu izvan Zagreba i odlučio zatvoriti staru, s time da svi radnici koji žele, mogu zadržti svoja radna mjesta ali u novim prostorima. Oni koji to ne žele, imaju pravo na veliku otpremninu. Međutim, bilo je i onih koji nisu željeli ni preseljenje, ni otpremninu, već nastavak proizvodnje u starom pogonu, pa su okupirali tvornicu ne dozvoljavajući vlasniku ulazak i preuzimanje zaliha duhana.

Nostalgičari ZUR-a u 21. stoljeću

Nostalgičari ZUR-a u 21. stoljeću

Političari su se natjecali tko će pružiti veću podršku tim radnicima, ne vodeći računa da je mogućim stranim investitorima poslana jasna poruka: možete ulagati, možete graditi, možete investirati, ali to ne znači da imate i pravo raspolagati uloženim. Nastala je velika šteta za matično društvo i novu tvornicu koja nije mogla preuzeti postojeće zalihe  duhana u okupiranoj tvornici, kao i za cijelu društvenu zajednicu. Privatno je vlasništvo temeljno ustavno pravo – teoretski. U stvarnosti mnogi nostalgičari ZUR-a (bivši socijalistički Zakon o udruženom radu) i dalje smatraju da su radnici vlasnici proizvodnih pogona.

Poznato je da kapital reagira i na najmanje poremećaje. Pravi investitori ne žele svoj kapital dovoditi u pitanje ulaganjem u sredinama gdje vlada pravna nesigurnost.

Moja je susjeda u navedenom događaju dala punu podršku pobunjenim radnicima. Kada je zapitana što bi učinila kada bi njoj, u  njezinoj privatnoj zubarskoj ordinaciji, njezina asistentica zabranila preseljenje, uz obrazloženje da je ona svojim radom (za koji je, naravno, plaćena) postala suvlasnicom ordinacije, Gogica je odgovorila da to jednostavno nije moguće – ona je vlasnik i odlučuje o svemu.

Vrlo očigledna dvojnost gledišta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: