“Država je kriva”

Odgovara - Vlada

Odgovara - Vlada

Nedavno je bilo nekoliko situacija, između ostalog, u emisiji Otvoreno, kada je određena strana (najčešće naša vrla oporba) po ne znam koji puta izgovorila popularnu i toliko upotrebljavanu populističku krilaticu „država bi trebala“, „država nije“, „država je/bi morala“, itd. Kao da u našoj bajnoj Hrvatskoj postoji samo jedan jedini subjekt koji treba organizirati, odgovarati, brinuti se, usmjeravati, plaćati…, a to je država.

Gdje je tu osobna odgovornost? Zar ljudi sami nisu baš  ni za što odgovorni? Zar „široke narodne mase“ ne znaju i same misliti i odlučivati? Zašto ih drugovi toliko podcjenjuju? Zar zaista misle da bi država trebala naše narodne mase voditi za rukicu kao dječicu, kroz sve zamke tržišne privrede, poduzetništva, rizika i inih kategorija? Zar ti drugovi zaista vjeruju da u životu i na ovoj kugli zemljskoj postoji situacija u kojoj netko drugi umjesto nekog odlučuje, radi, plaća, odgovara, snosi rizike i posljedice? Da, postoji, u prvom satu nakon rođenja, dok si još malena beba stara jedan sat. Odmah nakon toga počinje vlastita borba za  mjesto pod suncem. Kako odrastamo, tako rizici i osobna odgovornost sve više rastu dok ne postanemo odrasli u punom smislu riječi.

I zašto bi sada netko nas odrasle, nas narodnu masu, trebao voditi, štititi, umjesto nas preuzimati odgovornost, učiti nas kao da smo retardirani, maloumni ili tek rođeni? Zar zaista toliko podcjenjuju nas, narodnu masu, da misle kako nismo znali u što se upuštamo kada smo kupovali dionice Ine, HT-a. Nismo toliko glupi da to ne bismo znali. Ali htjeli smo, morali smo probati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: