Sve netko plaća

Uloga jedne države nije da ispravi sve nepravde i spriječi sve krize. Nepravdi (netko je pametan – netko nije, netko je sposoban – netko nije itd.) i kriza, loših vremena… bit će uvijek.

Uloga je države odašiljati javnosti poruku realnosti i preventivno djelovati, kako bi loša vremena i nepravde bili manje bolni. A što je realnost, što je nepravda? Realnost je (npr. vezano uz silne debate oko reforme zdravstvenog sustava) da sve netko plaća. Jednomu je besplatno, drugi to plati.

Pod riječju “besplatno” mislim na raznorazne posredne ili neposredne nezaslužene povlastice koje u konačnosti netko uvijek plati. Vjerojatno monstrumi koji rade noću (vidi tekst Najveće društveno dobro). Korištenje prekomjernog broja dana bolovanja za onoga koji nepravedno boluje, besplatni je dopust na račun njegovog poslodavca. Besplatno zdravstvo besplatno je za primaoca, ali skupo za onoga tko plaća. Nepravda?

Što je veća nepravda? Povisiti davanja za zdravstvo ili ne plaćati po godinu dana ljekarnama i veledrogerijama? Njihovi djelatnici također imaju obitelji i djecu i možda nisu mogli dobiti  plaću zbog  golemog duga od više od milijardu kuna. Netko ima bijednih 2.800 kn i uzme mu se još nekoliko desetina kuna, ali ostane mu njegovih 2.500-2.600 kn, a onaj jadni ljekarnik kojemu zdravstvo duguje, nije dobio ni 1.000 kn. Što je veća nepravda? Uzeti onomu s 2.800 sto kuna ili ne platiti dug od milijarde kuna ljekarnicima?

Povezani članci:

Najveće društveno dobro

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: