Kolonijalizam

Postoji kut gledanja: Napredni su iskoristili manje napredne (kolonijalizam, eksploatacija radne snage i sl.).

Ali, postoji i drugi kut gledanja: Čini mi se da manje napredni u svim kombinacijama uvijek i samo profitiraju. Primjerice, naši gastarbajteri. Iako su pomogli gospodarski napredak zemalja u kojima su radili, naša je sredina imala od njih daleko više koristi.

Gastarbajteri su stekli zavidne vještine življenja i pravilnog svjetonazora (rad, red, odogovornost), njihova su se djeca sva odreda školovala u uređenim školskim sustavima, izgrađeno je nebrojeno mnogo lijepih kuća i pokrenuto mnogo poslovnih aktivnosti kapitalom koji je stečen tamo. Još i danas, znatan dio inozemnog prihoda čine “transferi iz inozemstva”. Što bismo li bez njih, da mi je znati?

Ili, Rodezija. Bijeli kolonisti tijekom tri stoljeća izgradili su prekrasne farme i razvili gospodarstvo. Rodezija je svojevremeno važila za najbogatiju zemlju Afrike, koja je hranila pola kontinenta. Međutim, digla se revolucija protiv kolonijalizma, Rodezija je postala Zimbabve, bijeli su farmeri pobijeni ili su bili prisiljeni napustiti svoja ognjišta, a cijeli je slobodoumni i demokratični svijet tome aplaudirao kao još jednom primjeru uspješne antikolonijalne borbe.

Danas je Zimbabve na rubu gladi, farme su zapuštene i neobrađene, hara već davno zaboravljena bolest kolera, a ta nekada prekrasna bogata zemlja, postala je jedna od najsiromašnijih na svijetu.

Dakle, čak s pravom kompromitirani kolonijalizam može se promatrati iz drugog ugla.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: