Banke u stranom vlasništvu

Često slušamo kritike države koja je dopustila da se najveće hrvatske banke nađu u stranom vlasništvu, što je navodno nanijelo, i dalje nanosi, neprocjenjivu štetu hrvatskom gospodarstvu. Međutim, iz našeg kuta gledanja, to baš i nije tako.

Strano ili domaće vlasništvo?

Strano ili domaće vlasništvo?

Treba znati da političari banke u pretežitom državnom vlasništvu smatraju privatnim vlasništvom svoje stranke, što im daje pravo da telefonskim pozivom nalože tim bankama davanje političkih kredita. Sjetimo se samo žalosnog prizora kada su direktoricu jedne državne banke u lisicama provodili u zatvor, a da su njezini nalogodavci ostali anonimni na svojim visokim političkim položajima.

Da su kojom nesrećom banke ostale u državnom vlasništvu, već bi manje više propale ili bile u sanaciji. Ovako, one su zdrave institucije koje rade i obilno servisiraju gospodarstvo i državu i koliko čujemo, ne transferiraju dobit u inozemstvo. Zahvaljujući bankama u stranom vlasništvu, ministar je mogao izjaviti da imamo jedan od najstabilnijih bankarskih sustava u svijetu.

Od dvije mogućnosti (domaće banke ili strane banke) izabrana je ona bolja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: