Bajka

Živjele dvije obitelji, Soc i Kap, na imanjima daleko od grada, jedna preko puta druge. Živjele u kolibama i obrađivale zemlju. Kad, dođe velika zima, treba ložiti vatru. Netko treba otići van u mrak, na hladnoću, vjetar i snijeg te nacijepati drva. Tko će? Pa odvažniji, dok će slabiji ugodno zavaljen pod dekicom čekati.

Soc(ijalizam) - Kap(italizam)

Soc(ijalizam) - Kap(italizam)

Treba otići po lijek za slabijega u udaljeno mjesto. Tko će? Jasno, jači, on to može izdržati. Treba u proljeće orati zemlju. Tko će? Opet jači, a slabiji će se ugodno grijati uz ognjište. Ali hranu i najbolja mjesta za spavanje dijeliti će svi jednako. Ni slučajno da jači dobiju nečeg više i nešto bolje. Ta, svi su jednaki kada treba dijeliti povlastice, ali kad treba dijeliti teret i odgovornost, tada neka to preuzmu jači. I da ne nabrajam.

Sve do jednog dana dok se jači pobune i kažu da će se odseliti. I sada slabiji počnu pozivati na solidarnost, humanost i demokraciju. Onda jači popuste, ali postave uvjet. Hoće, kad već više rade, i bolji komad mesa i bolje mjesto za spavanje, bliže peći. I slabiji pristanu, ali nastave gunđati da to nije pravedno, i svako malo pokušavaju jačima umanjiti njihove “nepravedno” dobivene povlastice. Dok jednog dana i jači nisu počeli glumiti slabije, a neki su se bome i razboljeli i oslabili. I nitko nije cijepao drva ni orao. Sjedili su u hladnoj sobi i gladovali. Ta se obitelj prezivala Soc.

U obitelji Kap, preko puta, slabiji su grijali krevete jačima, nutkali ih samoinicijativno boljom hranom, svojski se trudili jačima uljepšati i olakšati život na sve njima znane i moguće načine. Kad već ne mogu orati, hodati satima do grada, cijepati u noći i po kiši, barem da vedrinom, čistoćom, dobrim jelom i priznanjem motiviraju i pomognu jačima. Svatko je u toj obitelji znao gdje mu je mjesto, koji je pravi poredak stvari. I kuća je odzvanjala od pjesme, veselja i pravde.

Međutim, obitelj Soc sjetila se je kako nije pravedno da obitelj Kap tako dobro živi i… kraj si zamislite sami.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: