Zdravstvena reforma

Slušamo salve nezadovoljstva uvođenjem 15 kuna „harača“ za lječničke preglede. Malo dublji uvid u problematiku dovodi nas do sljedećeg:

Koliko za mobitel, a koliko za zdravlje?

Koliko za mobitel, a koliko za zdravlje?

Prema prijedlogu zdravstvene reforme koju je izradila stručna skupina, hrvatski bi građani trebali tijekom tri do pet godina sudjelovati u plaćanju 15 posto zdravstvenih usluga po uzoru na građane Europske unije koji zdravstveno osiguranje prosječno doplaćuju 20 posto. Time bi se promijenila sadašnja neodrživa situacija u kojoj 99 posto sredstava za zdravstvo izdvaja država (čitaj: porezni obveznici na solidarnoj osnovi), dok građani, među kojima je njih 2,5 milijuna oslobođeno svih plaćanja, izdvajaju svega jedan posto novca za zdravstvenu zaštitu.

S druge strane znamo da u lijepoj našoj nije nikakav problem platiti par stotina kuna mjesečno za mobitel, ali 15 kn za zdravstvo, to je već veoma nepravedno. Statistike kažu da smo jedna od najpričljivijih zemalja svijeta (trošimo mnogo na mobitelnu komunikaciju). Pa jasno, kada nam je toliko toga besplatno, među ostalim i zdravstvo, jasno da se možemo razbacivati na sms-ove i impulse. Poslušajte još jednom: Najbolesnija nacija (rekorderi smo u satima bolovanja), najmanje plaćamo za zdravstvo, najviše trošimo za mobitele.

Kombinacija iz snova, zar ne?

Solidarnost je često deklaratorna, jar kada riječi treba pretočiti u dijela te podmetnunti leđa, uložiti trud, od sto glasa, glasa čuti nije.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: