Stroga majka

“Mama, gladna sam!”, viče mala Hrvatska u smjeru Majke svih majki – EU. A Majka odgovara: “Kćeri draga, otvori onu web stranicu, na njoj imaš sve informacije o tome kako ćeš utažiti svoju glad.” Kćer koluta očima i odvrati: “Ali, kako ću znati gdje je tanjur?!” Na to će Majka: “Uplati u zajednički EU-fond sumu koju ti ja odredim i onda se potrudi da taj novac, i još nešto više, vratiš kroz projekte koje financiramo iz različitih fondova.”

Međutim, razmaženo dijete naviklo je dobiti sve bez muke. Dolazi vrijeme kada će to dijete morati odrasti i sazrijeti. Provoditi će se načelo “daj da bi dobio”, a Hrvatska će to doživljavati kao surovu realnost. Staro načelo “nigdar ni nekak’ bilo, da ni nekak’ bilo” morat će se (čim prije, tim bolje) odstraniti iz našeg načina življenja i poslovanja. Bit će to bolan proces. Krležijanci će morati postati Lutheri. Htjeli to oni, ili ne.

Moramo biti svjesni: EU ništa ne čini zbog nas, nego zbog sebe, svojih članica. Što to znači za nas Hrvate? Trebat ćemo razvijati samoodgovornost. Učit ćemo oslanjati se na vlastito znanje i vještine. Još uvijek na konferencijama nakon izlaganja na poziv govornika za postavljanje pitanja od strane slušateljstva, muk i gledanje u pod ili plafon. Toliko o našem samopouzdanju. Ako ga mi sami nemamo – a često taj kompleks manje vrijednosti prikrivamo bahatim i oholim ponašanjem – kako možemo očekivati da nas drugi cijene?

Još uvijek je na ovim našim prostorima, gdje se diplome još uvijek mogu i kupiti, priznavanje neznanja jedna od najvećih profesionalnih sramota. Nebrojeno puta sam od stranih kolega koji su dokazani stručnjaci često čula rečenicu: „Žao mi je, ne znam ali ću se potruditi naći informaciju i proslijedit ću vam ju“. Kada naši “stručnjaci” počnu rabiti takvu retoriku, znati ću da je razina znanja unaprijeđena.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: