Put prema sretnijem društvu

Put prema sretnijem društvu

Put prema sretnijem društvu

Nedavno sam boravila u Kanadi, zemlji iz snova. Skromnoj i humanoj, u paničnom strahu da će se američki potrošački mentalitet i tamo proširiti i načeti vrline kojima se sada diči njihov sustav – red, skromnost, solidarnost, dobra organizacija, blagostanje, humanost. U toj prekrasnoj zemlji čula sam riječi koje su mi se zauvijek usjekle u um.

Postoje tri stupa jednog sretnog ljudskog društva:
1. obrazovanje
2. parlamentarna demokracija
3. osjećaj šireg dobra

1. Obrazovni sustav ima dvije funkcije:

Obrazovnu, i to prvenstveno za široke mase i prosječne ljude kojih je u jednoj populaciji do 80%. Oni su obdareni prosječnim umom i prosječnim sposobnostima, i pravilna edukacija (praktičnog a ne teoretskog karaktera) može, uz pravilnu društvenu tehnologiju odvijanja društvenih i radnih procesa, od njih napraviti ponosne, dostojanstvene i efikasne djelatnike – građane.

Druga je funkcija obrazovnog sustava osiguranje pozitivne selekcije. Ta selekcija obavlja se na svim razinama od početka do kraja obrazovnog procesa a cilj je najbolje (ma što to značilo) dovesti na vrh upravljačke piramide.  Drugim riječima, obrazovni je sustav u službi pozitivne selekcije koja jedina može dovesti do napretka jednog društva. Samo ako najsposobniji vode, prosječni mogu živjeti u blagostanju. Obrazovni je sustav svetinja, temelj i osnova blagostanja, napretka i stvarnih demokratskih sloboda stanovnika Kanade.

2. Drugi je stup parlamentarna demokracija

…ali ne toliko u smislu da svatko smije reći što misli, već da postoje neovisne kontrolne ustanove koje određene defekte koji bi vrlo lako mogli nastati u političkom i društveno-gospodarskom sustavu prvenstveno preveniraju, a ako se i pojave, da ih eliminiraju u što ranijoj fazi. Ovaj drugi stup obuhvaća i antikorupcijski set mjera i ponašanja kao i civilno društvo sa izraženom aktivnošću građana te političkom svjesnošću.

3. Treći je stup jednog sretnog društva osjećaj dobrovoljnog davanja,

tj. da oni koji imaju više (u bilo kojem pogledu) voljno prihvaćaju prelijevanje sredstava i energije na slabije kategorije. A razvijeni sustav parlamentarne demokracije budno bdije da to dobrovoljno preljevanje ne preraste u iskorištavanje i parazitizam.

A kako ta tri stupa izgledaju kod nas? Deklaratorno će se svi, uključujući ministre i profesore svih razina složiti s gore napisanim. A kako to izgleda u našoj praksi? O tome u ovoj knjizi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: