Politički plijen

Zamka

Zamka

Sreća što negativna selekcija u svim dijelovima društva ne rezultira mrtvim glavama nevinih ljudi.

Ljuti se moj znanac: ”Prije nego što krenu u predizbornu kampanju, političke se stranke dogovore kako će dijeliti rukovodeća mjesta u tvrtkama u društvenom vlasništvu. S čela najjače osiguravateljske kuće izguran je apsolutni stručni autoritet i zamijenjen čovjekom koji nikada nije radio u osiguranju. Na čelo jednog javnog poduzeća došao je inženjer koji je u stara vremena zbog svoje stručne inferiornosti bio zadužen za sindikalne zabave i svinjske polovice. I nebrojeni takvi drugi primjeri.

Ta poduzeća postaju na taj način politički plijen. Pri tome nije važno jesu li ti ljudi stručni i sposobni obavljati taj posao. Tako je u novijoj neovisnoj povijesti jedna važna financijska ustanova bila povjerena na upravljanje (milost ili nemilost) tenisaču sa srednjom stručnom spremom (zbog toga se čak morao mijenjati i statut). Postaje jasno zašto se mora provesti depolitizacija svih društvenih službi (staro načelo ‘gdje politika prođe, tu trava ne raste’).

Koji puta nas fascinira stupanj neodgovornosti onih kojima su birači puni povjerenja povjerili da ih vode, a ovi kada dođu na vlast, vode računa samo o osobnim interesima i interesima stranke kojoj pripadaju/politike koju vode. Jer nemojmo zaboraviti, nekad je dužnost direktora bila da bude koordinator između komiteta (gdje su se odluke donosile) i tvrtke koju vodi. Direktori su bili tzv. koordinatori. Menadžer u današnjem smislu riječi, definira se kao  osoba koja donosi meritorne poslovne odluke, za što više nije dovoljna klasna svijest i idejno opredjeljenje, već znanje, odgovornost, poduzetnost i poštenje. Bez toga nema budućnosti, ali ni Europe.”

Oglasi

Jedan odgovor to “Politički plijen”


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: