Paretto na djelu

Klub „Visoki“ bio je na vrhuncu. Prvoklasna ekipa sastavljena od super visokih, istreniranih i motiviranih mladih košarkaša sijala je strah u protivničkim redovima širom zemlje. Zahvaljujući vlasniku, u ekipu je u jednom trenutku uguran Socko, mladić nenadaren, prosječno visok i nesklon radu. Ali zato osjetljiv na pravdu i ljudska prava. I ubrzo je postao ogorčen, jer je najviše vremena provodio na klupi.

Uskoro se počeo buniti i pozivati na jednakost i solidarnost: i on želi igrati, a ne sjediti na klupi. Trener mu je prvo uvijeno a poslije direktno, dao do znanja da niti je dovoljno visok, niti dovoljno brz, niti dovoljno trenira kako bi bio u prvom sastavu ekipe. Ali Socko je bio uporan. Ta čitav je život odgajan u socijalističkom duhu pravde, jednakosti i solidarnosti. Nije razumio gdje je sve to nestalo. Prokleto natjecanje u kojemu je važna pobjeda i u kojemu je važno biti bolji, brži, jači, viši. Odlučio je u klub unijeti dašak svijetlih ideala kojima se rukovodio.

Paretto na djelo

Paretto na djelu

Naročito mu je bio antipatičan najbolji igrač ekipe, Mark. Hvaljen i slavljen bio je trn u Sockovom oku. I nađe Socko saveznika u vlasnikovom sinu – sebi sličnom. I tako sve krene. Socko interpretira situaciju kao krajnje nepravednu vlasnikovom sinu, ovaj vlasniku, vlasnik napravi pritisak na trenera, i…? Trener ubrzo podnese ostavku, zamijeni ga tip sličan Socku i vlasnikovom sinu.  Novi trener počeo je forsirati slabije igrače, što zato da ugodi vlasniku, što zato jer je i sam bio nenadaren, pa se sa nadarenima osjećao manje vrijednim, a sa prosječnima odlično.

Talentirani mladi igrači odlazili su jedan za drugim, a zamjenjivali su ih drugorazredni košarkaši. Socko je uskoro postao zvijezda ali klub je ispao čak i iz druge lige. Vlasnik je bjesnio dok jednog dana nije na jednom seminaru nastao klik u njegovoj glavi i shvatio je bit uspjeha njegovog kluba ali i šire: uspjeh (čitaj napredak i blagostanje) mogući su samo uz izrazito pozitivnu piramidalnu selekciju.

Drugim riječima, mali postotak nadarenih, sposobnih, radno i intelektualno superiornih mora iskočiti „gore“ i voditi firme, državu, institucije. Parettovo načelo kaže da s 20% kupaca ostvarujemo 80% rezultata. Paretto u ovom primjeru znači: samo ako najbolji (pod najboljima mislim na najbolje u danom kontekstu, ali uglavnom se to svodi na ukupnost četiriju karakteristika: bistri, vrijedni, vitalni, pošteni) vode, prosječni će (kojih je barem 80%u jednoj populaciji) moći sretno i solidno živjeti.

Dok god prosječan iskreno vjeruje da i on ima ista upravljačka, statusna, materijalna prava kao inadareni, neće biti napretka. Prosječni će krojiti sudbinu naroda, tvrtki, regija, a nadareni će emigrirati u zemlje prijateljski nastrojene prema talentiranima, poduzetnima i marljivima. Pozitivna selekcija i svijest o poretku, svijest o realnosti, svijest o tome gdje je nekome mjesto pod suncem, osnova su sreće i napretka jednog naroda.

Jedan odgovor to “Paretto na djelu”


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: