Negativna selekcija

Dužnost menadžera ne iscrpljuje se samo u vođenju tvrtke, već u prepoznavanju posebno sposobnih suradnika i njihovom pozicioniranju na odgovorne dužnosti. Kratko rečeno, zadaća mu je provođenje pozitivne selekcije, temeljne pretpostavke svakog napretka.

A čemu smo mi svjedoci? Nekim čudnim sustavom na ključne položaje politika postavlja nekompetentne osobe u skladu s izbornim rezultatima i time pokazuje koliko im je istinski (malo) stalo do društvenih interesa.

Ti nekompetentni redovito sobom dovode još nekompetentnije od sebe da bi mogli vladati. A kako bi za njih napravili mjesta, redovito eliminiraju  kompetentne. Naime, treba znati da struka ima svoje dostojanstvo i da se stručni ljudi ne daju voditi od nestručnih, te u najvećem broju slučajeva sami napuštaju takve tvrtke. Tako se dogodilo u jednoj financijskoj kući da je po dolasku notornog diletanta na ključnu poziciju, u kratko vrijeme tvrtku napustilo tridesetak osoba visoke stručnosti.

Treba strogo razlikovati pojam upravljanja od pojma vladanja. Upravljanje je u funkciji tvrtke, a vladanje u funkciji vladara pri čemu je interes tvrtke u drugom planu. Za upravljanje je potrebno znanje, a za vladanje je dovoljno biti okružen odanim poslušnicima koji se vrlo lako okupe  uz natprosječne povlastice.

A sudbina tvrtke? To i tako nikoga ne zanima.

Jedan odgovor to “Negativna selekcija”


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: