Mravi i cvrčci

Volite Ezopa? Evo jedne malo preinačene basne:

Republika Hrvatska je zemlja prvenstveno cvrčaka te manjeg broja mrava. U basni (i u tržišnim ekonomijama) Cvrčak pred zimu dođe moliti na koljenima mrava da mu pomogne, svjestan sebe i toga što je krivo učinio (rasfrčk’o imovinu, zabavljao se umjesto da radi i štedi i sl). A ovdje – cvrčci su ponosni što su cvrčci, a njihov zastupnik – država, mravima prisilno konfiscira dio njihovog truda u obliku poreza i daje to cvrčcima. A cvrčci traže “još” i nikad dosta, kritiziraju mrave, ucjenjuju itd.

Ovdje govorim o “dobrim cvrčcima” (koji nisu lopovi, samo ne rade koliko bi trebalo), ali postoje i “zločesti cvrčci” (u našoj terminologiji: tajkuni). E, naši sindikati, umjesto da udaraju po “zločestim cvrčcima”, udaraju po mravima. Pa jasno, udarati po dobrim i smjernim mravima manje je rizično (a zna se da mi ovdje baš ne volimo rizik) nego udarati po “zločestim cvrčcima”. Jer, ako udaraš po zločestima mo’š završiti kao neki poduzetnici ili novinari, pa onda, bolje udrimo po robovima – mravima.

U svakom slučaju, cvrčci (dobri i loši) kompromitirali su jedine prave vrijednosti društva: rad, red, poštenje, skromnost i odgovornost. I umjesto da država i sindikati štite mrave koji jedini promoviraju te vrijednosti, i jedni i drugi štite cvrčke svih vrsta.

Da sam investitor, znate već… zaobišla bih lijepu našu na kilometre

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: