Ljubitelji pasa i demokracija

Jedan od nedemokratskijih dijelova stanovništva su ljubitelji pasa. Zgražaju se ako ne voliš pse i ne dopuštaš im da skaču po tebi, kidaju najlonke, mažu šapama odjeću, ližu te. Ili, ako slučajno nekoga smeta noćno lajanje, to ljubitelji pasa nikako ne mogu razumjeti. Ne mogu razumjeti da postoje ljudi drugačji od njih, koji ne vole hladne pseće njuške, koji ne vole da ih pseći lavež probudi noću, koji nisu oduševljeni kada nasred ceste nagaze na pseći izmet, koji ne vole da im pas podere čarape, zamaže odijelo ili uplaši dijete.

Tvrdnja ljubitelja pasa da tko ne voli pse, da ne voli ni ljude,  najveća besmislica koju sam čula. A propo, i ja imam psa kojeg volim, ali ne gnjavim druge njime niti očekujem da drugi vole pse.

U novinama je objavljen jedan drastičan, ujedno i vrlo ilustrativan događaj. Dakle, čopor razjarenih pasa lutalica napao je slučajnu prolaznicu u Zagrebu na Mirogojskoj cesti. Spasila se od najgorega skokom na povišeno postolje obližnje ograde. Stanari ulice obavijestili su policiju koja je ovaj puta promtno reagirala.

Policajcu nije preostalo drugo, nego ustrijeliti jednog psa dok su se ostali razbježali.  Po objavi te vijesti u novinama, javili su se ogorčeni  članovi društva za zaštitu životinja i tražili da se policajac pozove na odgovornost, jer da je trebao pozvati nadležnu veterinarsku službu a ne uzeti, kako su oni rekli, pravdu u svoje ruke.

Teško je shvatiti kako daleko može ići nečija nekritičnost. Jasno je da krvoločni psi ne bi čekali dolazak veterinarske služba već bi nastavili svoj divlji pohod, a žrtva bi mogao biti neko tko nema sreće da u blizini bude ograda na koju može skočit ili čak i neko dijete koje se vraća iz škole. Očito je za neke život psa vredniji od života čovjeka. Neshvatljivo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: