Kritična masa građanske aktivnosti

I do sada je više puta u ovim prikazima pledirano za pojedinačnu, nazovimo to – građansku akciju protiv nepravilnosti. Policija i druge institucije reda ne mogu biti svagdje na svakome mjestu, a često su pod izravnom kontrolom populističke politike.

Svojevremeno sam čitala kako je u Veneciji suđeno bivšem talijanskom ministru vanjskih poslova De Michelisu za korupciju. Na izlasku iz sudnice dočekala ga je masa ogorčenih građana spremna na linč. Spasio se skokom u kanal Grande.

Na našoj TV u jednoj emisiji o ovisnosti o drogama, jedna od sudionica rasprave ispričala je što je doživjela u Firenci, na jednom međunarodnom kongresu o borbi protiv korištenja droga. Mediji su pogrešno obavijestili javnost da je svrha tog stručnog skupa podržati legalizaciju tzv. lakih droga. Po izlasku iz kongresne sale dočekala ih je masa ogorčenih građana sa transparentima “Nećete trovati našu djecu”.

Na žalost, u nas se u jednoj vrlo gledanoj TV emisiji, poznata voditeljica založila za legalizaciju lakih droga i nikome ništa, a dobro nam je poznato kakav ogroman utjecaj ima TV na formiranje javnog mnijenja. Pokušalo se pokrenuti postupak protiv te voditeljice temeljem jasnog zakonskog propisa o zabrani propagiranja konzumacije droga, ali odvjetništvo  (a ni ostale institucije zadužene za borbu protiv droga) nije smatralo da je njezin nastup dovoljan razlog za to.

U Italiji je svojevredmeno svemoćna mafija likvidirala tužitelje i suce koji su ih izložili progonu, sve do jednog dana kada se na mjesto ubijenog tužitelja javilo oko 5.000 kandidata spremnih da uđu u krvavi rat. Mafiji je postalo jasno da je izgubila bitku i ubojstva pravosudnih dužnosnika su prestala.

Pouka: Bez stvaranja tzv. kritične mase javnosti mnoge se negativnosti u našem društvu neće moći ispraviti. Javnost je ta koja daje konačni sud i u slučajevima kada državne institucije ili zakažu ili se angažiraju na pogrešnoj strani. Sjetimo se samo  Dobriše Cesarića u pjesmi Slap „Teče i teče, teče jedan slap / Što u njem znači moja mala kap?…“ Poanta te pjesme je da mnogo malih kapi stvaraju čudesa. Zato još jednom: bravo Gogica!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: