Khuen Hedervary – hrvatožder ili patriot

Nešto malo o povijesti i pristupu povijesnim činjenicama. Od 1883. do 1903. na čelu Hrvatske kao hrvatski ban stolovao je mrski Khuen Hedervary, kako to čitamo u svim povijesnim prikazima. Uzima mu se za zlo da je kao Mađar njemačkog podrijetla, intenzivno provodio mađarizaciju Hrvatske, što je istina. Bio je izvršitelj velikomađarske  državne politike koju je poslušno provodio.

Dakle, Khuen Hedervary iz političkog je kuta gledanja jedna izuzetno negativna politička figura.

Međutim, vrijeme Khuena Hedervaryja može se promatrati iz jednog oprečnog, drugog ugla. Zajedno s predstojnikom za bogoštovlje i nastavu (čitaj: ministrom prosvjete u razdoblju od 1891. do 1896.) Izidorom Kršnjavijem za dvadeset godina vladavine organizirao je gradnju više od četrdeset škola i sakralnih objekata u cijeloj Hrvatskoj, bušenje arteških bunara u Dalmatinskoj zagori, što je omogućilo opstanak u tim krajevima, a posebno je bio uspješan u Zagrebu.

Građevine koje su provincijskom gradiću dale obilježja metropole kao što su zagrebačka katedrala, Hrvatsko narodno kazalište, I. gimnazija (danas muzej Mimara), Škola za umjetnost i obrt (danas muzej), Umjetnički paviljon na Strossmayerovom trgu, velebna zgrada Hrvatskog učiteljskog doma i učiteljska škola u Medulićevoj ulici samo su neki od mnogih objekata od velikog značaja za hrvatsku kulturu.

I mnoge druge zgrade, koje ne možemo sve nabrajati, djelo su upravo Khuena Hedervaryja. Takav intenzitet gradnje nije na našim prostorima zabilježen nikada prije i još dugo poslije njega. Posebna mu je zasluga organiziranje veličanstvene gospodarske izložbe u Zagrebu 1891. kojom prilikom je – na čuđenje mnogih održao – zanosni prohrvatski patriotski govor (Igor Gostl, „Najveća predstava u Zagrebu“, izdanje ABC 1996. godine).

Dakle, politički negativac, po djelima pozitivac. Što preteže? Za sada politički razlozi. Odmak od sto godina očito je prekratak za valorizaciju cjelokupnog njegovog značaja u povijesti Hrvatske. Vjerujemo  da će doći vrijeme kada će se patriotizam mjeriti ne samo političkim metrom već I stvarnim kreativnim doprinosom. A taj je kod Khuena bio zaista impresivan. Ne bi nas čudilo da jedna od ljepših zagrebačkih ulica jednog dana ponese naziv Ban Khuen Hedervary. Ali o tome neka odluči budućnost.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: