HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) trebala bi po svojoj naravi predstavljati sukus nacionalne pameti i priznanje onima koji su  tijekom života najviše uložili u svoju struku i postigli najveće stručne domete.

U francuskoj 40 znanstvenika tamošnje Akademije uživa najveći mogući društveni ugled – 40 besmrtnika. A kod nas? Svojevremeno se za predsjednika akademije (tada JAZU) kandidirao prof.dr. Ivan Supek, čovjek najvišeg stručnog autoriteta u međunarodnim razmjerima i kao znanstvenik i kao književnik.  Između ostalog bio je sudionik NOB-e, organizirao znanstveni rad još dok su se vodile borbe, a da nikada nije htio biti član partije. Istovremeno se za predsjednika kandidirala druga osoba, znanstveni anonimus s vrlo agilnom i bogatom političkom biografijom. Između ostalog, u stručnim je krugovima bio poznat kao osoba koja je doktorat branila pred komisijom u prostoriji iz koje je bila isključena javnost. Što mislite, koga su naši besmrtnici (oličenje savjesti društva) izabrali za predsjednika? Naravno, anonimusa.

I dan danas svjetski poznati genetičar Miroslav Radman ne može postati član HAZU ali zato je članom postao veliki umjetnik koji je zadnje umjetničko djelo stvorio kao četrdesetgodišnjak prije trideset godina, a kroz to vrijeme jedini mu je posao bio da na fakultetu održi sedam sati predavanja tjedno. Na godišnjem odmoru provodi oko tri mjeseca godišnje uživajući u blagodatima mediteranskog sunca i mirisu raslinja vjerojatno tražeći umjetničku inspiraciju koju nikako da nađe.

Na žalost, očito je da su svi društveni efekti, pa tako i negativna selekcija, svoj odraz našli i u toj instituciji koja bi trebala biti moralna vertikala društva i zračiti najvećim društvenim ugledom.

Jedan odgovor to “HAZU”


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: