Galantnost s tuđim novcem

Banke i krediti

Banke i krediti

Posjetila sam, kao član bankarskog tima, pogon na istoku zemlje. Banke dale neosiguran veliki desetomilijunski kredit mladom, nadobudnom tzv. poduzetniku. Umjesto u opremu, tzv poduzetnik kupio je super skupi srebrni mercedes i izgradio upravnu zgradu od mramora i stakla.

Osim bankama, dugovao je desetine milijuna kuna i dobavljačima. Usprkos dugu od 10 i više milijuna eura, nije ga napuštalo dobro raspoloženje, poslovni hedonizam i samouvjerenost (čitaj: bahatost).

Moja je uloga bila da kao konzultant pripomognem oporavku projekta i obuzdavanju tzv. poduzetnika. Nakon povratka iz napola dovršenog pogona u Zagreb, poduzetnik galantno izusti: „A sada idemo u As, ja častim“. On časti ekipu od dvadesetak ljudi u Asu? Pa to će biti astronomski račun. On časti?

Osobna odgovornost

Osobna odgovornost

Bankari su se malo snebivali, a onda prihvatili poziv (valjda po onoj bolje išta nego ništa – ako ne milijune, a ono bar večeru) dok sam se ja jedva suzdržala da glasno ne zaurlam: „Ne častiš ti! Časte tvoji jadni dobavljači kojima duguješ desetine milijuna kuna“. Ali nisam, da ne „osramotim“ bankare.

Kraj možete zamisliti: Sve propalo, bankari se nisu naplatili (ali fotelje su zadržali) a tzv. poduzetnik grije jednu drugu menadžersku fotelju koju je dobio preko renomiranog “head huntera” (lovca na glave).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: