Demokratska prava destruktivaca 2

Svojevremeno je kod nas dočekan na nož prijedlog američke vlade da se suglasimo sa nenadležnosti haškog suda  za američke vojne osobe, već da za njih nadležan bude američki vojni sud. Naša javnost nije mogla prihvatiti takav stav jer bi to značilo, kako su oni mislili, privilegiiranje američkih vojnih delikvenata.

O čemu se zapravo radi? Moj znanac, pravni stručnjak objašnjava: „Postoji drastična razlika u pristupu ocjene nekog kaznenog djela između pravnog sustava prihvaćenog manje više u čitavoj Europi i onog američkog. Opća je pretpostavka europskog pravnog svjetonazora da je svaki napad izazvan. Nitko nikoga ne napada ako za to nema razloga pa je  prema tome napad legitiman, a obrana često puta i nije.

Počnimo od banalnih životnih situacija s kojima se svakodnevno susrećemo: ako vas napadne neki pas, sami ste krivi jer ste ga dražili. Pas navodno nikoga ne napada ako nije izazvan (besmislica). Silovana žena sama je kriva jer je hodala sumnjivim krajem provokativno obučena u neprimjereno vrijeme, a vozač tramvaja sam je kriv što su ga u noćnim satima pretukli huligani jer ih je poprijeko pogledao.

Ukoliko netko želi pomoći osobi koju su na ulici napali huligani, ostatak dana provest će na policiji kao sudionik u tučnjavi, a nije isključeno da neće biti kažnjen zbog tzv. prekoračenja nužne obrane.  Konačno, i suđenje u Haagu je također na tome tragu. Ne bi vas napali da ih niste izazvali, a u tijeku rata prekoračili ste nužnu obranu.

Često puta čujemo posprdne primjedbe kako u Americi vlada kaubojska pravda, a to znači da se svaki napadnuti čovjek ima pravo braniti bez snošenja posljedica te da napad ne mora biti izazvan.

Konačno, logističku i političku podršku za našu ‘Oluju’ nije dao civilizirani zapad, koji ju je nastojao onemogućiti na sve načine, već upravo ‘kaubojska Amerika’.

Glasam za američki sustav jer dovodi do kažnjavanja agresora – napadača, a ne žrtve.”

Naravno, da bi se o tome moglo mnogo pisati s argumentima za i protiv, ali ovo je kut gledanja mog znanca, inače pripadnika desničarske političke opcije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: