Demokratska prava destruktivaca 1

Postoji zemlja koja je godinama napadana od svojih susjeda. Kada je konačno odlučila, nakon svih bezuspješnih mirotvornih intervencija, uzvratiti udarac, doživjela je oštru kritiku cjelokupne demokratske svjetske javnosti (osim, naravno, kaubojske Amerike). Zar žrtva ima prava tek posthumno?

Prisjećam se događaja na sličnu temu: provali lopov u kuću i vlasnik ga ubije. Umjesto “bravo!”, vlasnik završi u zatvoru. Što je vlasnik trebao? Da ga lopov lupi toljagom po glavi? Veća prava imaju lopovi, nego smjerni i mirni građani koji predanim radom pune državni proračun.

U ulici mog znanca jedan je destruktivni huligan dan za danom uništavao stanarske automobile. I stanari postave zasjedu. Kada se  huligan pojavio, ulovili su ga. Budući da se opirao, malo su ga jače stisnuli, a možda i udarili, što je, uostalom, i zaslužio. Tužio ih je i, jasno, naši su ga velikodušni suci (na tuđi račun) oslobodili, a stanarima dosudili kazne.

Ili ovo. Turisti iz jedne nordijske zemlje u Dubrovniku uhvate grafitera koji je upravo “ukrašavao” dubrovačke drevne zidine. Ne mogavši to gledati, Nordijci su ga ulovili i zadržali do dolaska policije. Umjesto ovacija za ovo općekorisno djelo, zaradili su oštre kritike medija jer kako oni mogu uzeti pravdu u svoje ruke i “lišiti slobode” jednu ljudsku osobu koja ima svoja ljudska prava.

Ili ovo: Policijska patrola spriječila je pljačku jedne pošte, razbojnici su upotrijebili oružje policija je uzvratila a u pucnjavi su razbojnici izgubili život. Dakle, policajci su riskirali svoj život obavljajući službenu dužnost. Utvrđeno je da su poginuli okorjeli razbojnici sa više pljački  i ubojstava. Umjesto očekivanih odlikovanja uslijedila je oštra saborska kritika. Po mišljenju zastupnika, policija je pogriješila što je koristila tzv. duge cijevi, što bi trebalo značiti da je trebala omogućiti razbojnicima bijeg kako bi dalje mogli pljačkati i ubijati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: