Raspušteni mozgovi

Još pamtim najgoru priču koju sam čula, a vezanu za nedostatak našeg obrazovnog sustava: Jedan mladi, veoma uspješni 23-godišnjak  ispričao mi je kako je prve dvije godine svog visokoškolskog obrazovanja proveo na jednom hrvatskom fakultetu, ekonomskog usmjerenja, na kojemu je vladala sveopća anarhija: studenti su umjesto na predavanjima sjedili po kafićima, na ispitima se prepisivalo a profesori su pred time zatvarali oči.

I moj se 23-godišnjak brzo opustio i poprimio sveopće „zabušantske” manire. Nakon dvije godine, igrom je slučaja, krenuo na strani fakultet u jednoj od ekonomija mrskog nam zapadnog razvijenog svijeta. I kaže, morao je sabrati svu svoju mentalnu i radnu energiju da svoj, opušteni i zapušteni mozak uključi u nove stroge radne uvjete. Na tom stranom fakultatu oštro se kažnjavalo zakašnjavanje, izbivanje a ponajprije prepisivanje za vrijeme ispita.

Ukratko, 23-godišnjak je uspio uloviti ritam i s uspjehom je završio to strogo i mukotrpno dvogodišnje školovanje. Kada se vratio u svoj rodni grad, njegovi bivši kolege-„zabušanti”, izgledali su mu… citiram doslovce: „kao ‘poludebili’, raspuštenih i opuštenih, tromih i nezainteresiranih mozgova”. Priča nije lijepa. Nadam se da će netko od profesora s naših fakulteta ekonomskog odnosno društvenog smjera ovo pročitati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: