Marljivost i broj godina studiranja

Moj znanac regrutira mladi kadar. I javi se jedno desetak mladih pravnica, sve studirale deset godina. Hvatao se za glavu. Napokon dođe jedna s pet godina studiranja i nju je odmah zgrabio i zaposlio. Pokazala se ozbiljna, odgovorna, marljiva i pametna. To sam spomenula u jednom društvu i ,jasno, našla se (kao i uvijek najmanje jedna) osoba koja je ogorčeno ustvrdila: „Dužina studiranja uopće nije bitna. Ja znam jednog direktora koji je studirao sedamnaest godina, a super je uspio u životu i poslu“.

Kosa mi se digne od takvih tvrdnji. Slažem se da brzo studiranje ne dokazuje genijalnost (jer čovjek dobre memorije uz svu teoretičnost našeg obrazovnog sustava može vrlo dobro i brzo napredovati), ali ukazuje barem na odgovornost i marljivost. A te dvije karakteristike temeljna su pretpostavka svakog uspjeha. Onaj tko je studirao deset godina ili je skromnih intelektualnih sposobnosti ili je bio lijen ili je nemaran i neodgovoran – to vrijedi za većinu, iznimkama svaka čast.

Jedan odgovor to “Marljivost i broj godina studiranja”

  1. oblizeki Says:

    A ovih drugih desetak doživotno će otplaćivati lihvarske kamate na svoju zakašnjelu diplomu i biti talac svoje zakašnjele diplome. Bolje bi im bilo da nisu nikad diplomirali. Znam i ja neke takve slučajeve.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: