”Sarkozy je žena, Stradun je u Splitu” (Jutarnji list, 22.1.2009.t)

Informacija = znanje?

Informacija = znanje?

Čitajući forumske diskusije i razgovarajući sa sugovornicima raznih dobnih, obrazovnih, statusnih i intelektualnih razina, a sve vezano za nedavni članak u Jutarnjem listu ”Stradun je u Splitu, a Sarkozy je žena”, naišli smo na mnoštvo čudnih i nerazumljivih stavova vezanih za edukaciju mladih ekonomista, poput:

Mladi ekonomisti ne trebaju biti informirani, ne treba im opća kultura!

Pa iz redova ekonomista regrutira se najveći dio upravljačko-političke elite, kojoj je širina gledišta imperativ! A širina gledišta stječe se u prvom redu informiranošću. Onaj tko upravlja tuđim sudbinama i velikim sredstvima mora imati viši stupanj širine i informiranosti od prosjeka.  Nezainteresiranost ekonomiste za svijet oko sebe istovjetno je tome kao da doktor kaže ”meni se gadi krv” ili odgajateljica ”ne trpim djecu”. Ekonomisti i pravnici, iz kojih se pretežno generira upravljačko-politički kadar, posebno su pozvani da budu građanski i stručno aktivni sudionici u privredno-političkom životu zemlje u kojoj žive.

Na fakultetu ne moramo usvojiti  praktična stručna znanja i vještine  jer će nas svemu što u praksi treba, naučiti poslodavac.

Preskupo. Zašto bi poslodavci skupo plaćali nekoga da sjedi 6-10 godina u fakultetskim klupama, a nakon toga ga svemu potrebnome u praksi učili iznova uz ogroman trošak. Vrlo ograničen način gledanja na stvari, ali na žalost vrlo raširen. Čak i naši poduzetnici vrlo često mazohistički i stoički trpe takav poredak stvari i šute, umjesto da energično inzistiraju na prilagodbi edukativnog sustava potrebama privrede na svim razinama.

Nakon završetka ekonomskog fakulteta ne moramo ništa konkretno znati jer ćemo ono što u praksi treba, uz dobru teoretsku potkovanost, naučiti kod poslodavca za dan-dva.

Potpuno je pogrešno vjerovanje da se ono što je potrebno u praksi može savladati u dan-dva. Teorija koja se uči na fakultetima toliko je udaljena od prakse, da samo rijetki nadareni pojedinci kojih je par postotaka u populaciji, mogu, bivajući teoretski potkovani, u kratko vrijeme postati korisni svome poslodavcu i na praktičnom polju. Većinu (a zna se da je ekonomija masovni fakultet velike većine prosječnih), poslodavac mora mukotrpno mjesecima ponovno učiti ono što se moglo bezbolno naučiti na fakultetu u tih 6 i više godina.

4 komentara to “”Sarkozy je žena, Stradun je u Splitu” (Jutarnji list, 22.1.2009.t)”

 1. Testiranje budućih zaposlenika « Iz drugog kuta Says:

  […] “Sarkozy je žena, Stradun je u Splitu!”  Posted in 1. O edukaciji. Tags: edukacija, excel, monstrumi, poslodavci, studenti, studij, vještine, word. No Comments » […]

 2. Testiranje budućih zaposlenika « Iz drugog kuta Says:

  […] “Sarkozy je žena, Stradun je u Splitu!” Posted in 1. O edukaciji. Tags: edukacija, excel, monstrumi, poslodavci, studenti, studij, vještine, word. 1 Comment » […]

 3. Karlo Says:

  “Treba nam tisuće ekonomista oboružnih praktičnim svakodnevnim znanjima i vještinama koje se na žalost ne uče teoretski već samo putem nastave koja vrvi primjerima iz prakse, samom praksom i predavačima niklim iz prakse.”

  Ovu rečenicu bi trebalo poslat Ministarstvu obrazovanja i svim fakultetima i srednjim školama u RH. (riječ “ekonomist” zamijeniti sa “ljudi”) 🙂


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: